Så höjer du ditt kreditvärde stegvis

En vanlig fråga som många ställer är om det är möjligt att ta lån trots befintliga skulder. I de flesta fallen är det fullt möjligt, men det kommer med vissa begränsningar och strängare krav och villkor. Det beror delvis på hur stora skulder du har, men även på hur ditt kreditvärde ser ut.

Ditt kreditvärde påverkar villkoren för lånet. Det är viktigt att sköta och hålla koll på sitt kreditvärde för att undvika att det blir alldeles för lågt. Att tappa kontrollen över sina skulder kan vara riktigt problematiskt och resultera i skuldsanering.

I dessa fall måste man leva på existensminimum, vilket är mycket tufft. Det är viktigt att komma ihåg att det inte går att få lån med skuldsanering, så de pengar man har då är de enda man har att röra sig med.

Som tur är finns det olika sätt att faktiskt höja kreditvärdet, vilket ökar chanserna till bra lån. Ett högre kreditvärde kan ge dig bättre räntor och fler möjligheter. Så, hur höjer du ditt kreditvärde?

Steg 1: Förstå din kreditrapport

Det första du ska göra för att förbättra ditt kreditvärde är att själv analysera din kreditrapport. Det är inte bara kreditinstitut och banker som har tillgång till denna information, utan du kan göra en kreditupplysning på dig själv och få ut all nödvändig information.

Vidare kostar det ingenting att ta ut en kreditrapport om dig själv. Du kanske har hört att varje kreditupplysning påverkar kreditvärdet. Detta stämmer endast om banker och långivare gör det efter att du ansökt om lån. Att göra en upplysning om dig själv har ingen negativ inverkan på ditt kreditvärde.

Du får en bra överblick över dina skulder och betalningshistorik när du tittar på din kreditrapport. Där kan du se områden där du har skött ekonomin väl och var det finns utrymme för förbättring.

Steg 2: Betala dina räkningar i tid

Din betalningshistorik är en av de mest betydelsefulla faktorerna i din kreditrapport. Historiken visar hur du har hanterat dina betalningsåtaganden genom åren. Missade eller försenade räkningar har en negativ effekt på din kredit.

Om du har en historia av att inte sköta betalningar i tid så är det dags att börja. Om du har svårt att göra det i tid finns det olika hjälpmedel. Dels finns det appar att ladda ner som kan påminna dig om när det är dags att sköta dina ekonomiska förpliktelser. Ett annat alternativ är att anmäla räkningarna till autogiro. På så sätt dras pengarna automatiskt från ditt konto innan räkningens förfallodatum.

Om de försenade räkningarna beror på svag ekonomi och låg inkomst är det viktigt att du gör en budget som du håller dig till varje månad. Utifrån dina utgifter bör du identifiera områden där du kan spara pengar.

Steg 3: Sänk din skuldsättning

Att ha några skulder behöver inte per automatik vara ett stort problem för kreditvärdet. Väldigt många människor har både CSN-skulder och befintliga bolån att amortera, och det sätter inga käppar i hjulet.

Däremot kan det vara negativt att utnyttja för mycket av sin tillgängliga kredit i förhållande till ens inkomst och tillgångar. Om du har ett kreditkort är det negativt för ditt kreditvärde om du maxar ut krediten.

Ditt första steg bör då vara att försöka betala av så mycket som möjligt. När du har minskat dina kreditskulder bör du kontakta din långivare och sänka din kreditgräns. Om du har flera kreditkort bör du överväga att avsluta de flesta av dem, om det finns möjlighet till det. Det kan göra skillnad för ditt kreditvärde.

Steg 4: Undvik att dra på dig nya krediter

Det är viktigt att du inte ansöker om nya lån eller använder kreditkort när du försöker höja ditt kreditvärde. Med det sagt kan det finnas undantag när kreditkortet bör användas. Om din enda möjlighet att betala en räkning är med ett kreditkort så är det bättre att göra det än att lämna räkningen obetald.

Att skaffa ytterligare skulder kan vara att föredra framför att räkningen hamnar hos inkassobolag eller Kronofogden på grund av obetald skuld. Men generellt sett bör du undvika att använda krediter så mycket som möjligt medan du arbetar på att förbättra ditt kreditvärde.

Steg 5: Ha tålamod

Kom ihåg att kreditvärdet inte förändras över en natt. Det tar tid att rätta till sin ekonomi. Därför är det viktigt att ha en plan och en budget som du hela tiden förhåller dig till. Se även till att du har ett tydligt syfte med varför du vill höja ditt kreditvärde.

Är det för att undvika skuldsanering? Eller för att sänka dina kostnader genom att beviljas ett konsolideringslån? Eller vill du få så bra villkor på ett stort lån för att finansiera ett bostadsköp?

Oavsett anledning är det viktigt att komma ihåg syftet och använda det som motivation. Om du har en stark anledning att hålla dig till en budget blir det mycket lättare att göra det också.