Kan du bo kvar när du förlorar jobbet?

Att förlora jobbet kan för vissa också innebära att förlora en bostad. Om du har ett stort lån och bostaden dessutom har stora utgifter i form av energi och underhåll så kanske du måste sälja och flytta. Går det att bo kvar när din inkomst halveras och du inte vet om och när du kommer att få ett nytt jobb?

Frågan är förstås om saker om a-kassa och besparingar kan ta dig igenom den arbetslösa perioden. Läs mer om saken i denna artikel om a-kassan! Om du förlorar jobbet så betyder det inte per automatik att du måste sälja ditt hem och flytta till något som kostar mindre. Låt oss utreda saken och se hur du skulle kunna undvika en flytt.

Börjar med budgetering för kommande månader

Då du inte vet med säkerhet när du kommer att få ett nytt jobb så bör du granska din budget. Gå igenom utgifter och identifiera nödvändiga vs. icke-nödvändiga kostnader du har. Strama åt din budget genom att minska på lyxvaror och onödiga utgifter. Kanske kan du säga upp kreditkort för att verkligen undvika att handla för mer än vad du har råd med som arbetslös.

Använd nödfonden och prioritera dina kostnader

Använd sparade medel som du har i en nödfond. Men gör detta på ett genomtänkt sätt. Du bör sätta en gräns för när det inte längre håller att använda sparade pengar för att klara vardagen. När du planerar för kommande månader så är det viktigt att du prioriterar boendekostnader. Hyra eller lån ska betalas först.

Kan du får någon form av extrainkomst?

Utöka ditt nätverk och använd alla tillgängliga resurser för att hitta nytt arbete. Om du inte kan få ett fast jobb så kanske du kan få extrajobb. Använd en plats i ditt hem som kontor och se hur du kan få in mer pengar genom att jobba online som frilans.

Ta tillfället i akt att utbilda dig ytterligare eller lära dig nya färdigheter. Du kan kanske få bidrag för att göra detta och då blir det ju lite lättare att bo kvar i hemmet som egentligen är för dyrt för dig utan den regelbundna lönen.

Sälj saker du inte behöver

Det kan vara så att du har möjlighet att sälja saker som du inte använder. Detta kan ge en extra inkomst som sitter fint då du fortfarande är på jakt efter en ny anställning eller bygger upp en egen verksamhet. Ta en titt i källaren och på vinden. Kanske kan du klara dig utan bilen i några månaders tid.

Kan du få hjälp från kommunen?

Det kan finnas bidrag och stöd för dig när du försöker klara dig genom tiden som arbetslös. Detta särskilt när du gör aktiva insatser som att vidareutbilda dig eller starta en egen firma. Se också om det finns program eller ekonomiskt bistånd som är till för att hjälpa dig tillbaka in i arbetslivet.

Se om du kan få hjälp med lånen

Ta en förhandling med din bank eller kreditgivare. Det kanske går att få uppskov eller att strukturera om lånet så att det blir billigare på kort sikt. Du bör också söka rådgivning för skulder. Det finns proffs som kan hjälpa dig att se över skulderna och att hantera de på ett bättre sätt när du är utan stadig inkomst.

Minska på dina boendekostnader

Se över vad ditt boende kostar varje månad. Ett sätt att dra ner på kostnaden är att se över energiförbruk. Kanske kan du få ett bättre erbjudande av ett nytt elbolag. Du kan också se till att hushållet använder mindre vatten.

Om du bestämmer dig för att flytta

Det är klart att det kan vara så att den arbetslösa tiden är ett bra tillfälle att förändra ditt boende. Om du ändå har gått och funderat på att skala ner så kan det vara läge att göra det. Eller så kan du se på möjligheten att få en extra inkomst genom att hyra ut en del av ditt hem.

Du kanske kan bo kvar under arbetslösheten

Att förlora sitt jobb behöver inte innebära att du måste förlora ditt hem. Genom noggrann budgetering, aktivt jobbsökande, utnyttjande av tillgängliga stödresurser och anpassning av din boendesituation kan du navigera genom denna utmanande tid. Det är viktigt att agera snabbt och söka hjälp och rådgivning för att säkerställa att du kan fortsätta att bo i ditt hem trots ekonomiska svårigheter.