Tips på hur du får ditt hem att blomstra

En av sakerna de flesta av oss uppskattar med sommaren är all grönska och alla blommor som växer, såväl odlade som vilda. Med blommor inomhus kan du behålla lite av grönskan året om. Har du dessutom tid och intresse kan du plantera egna blommor på våren som du sedan kan ha i kruka inomhus när hösten och vintern kommer. Om du kollar hos Impecta kan du hitta ett stort utbud av fröer och blommor som passar i många hem eller trädgårdar.

Välj blommor efter väderstrecken

För att verkligen lyckas med dina blommor inomhus, är det klokt att ta reda på i vilka väderstreck dina fönster har. Vilka fönster tar emot mycket solljus och var kommer det nästan ingen sol alls?

Olika blommor tycker nämligen om olika mycket ljus. Många gånger är en av anledningarna till att blomma vantrivs, att den helt enkelt står på fel ställe i ditt hem. Andra faktorer som spelar in är såklart vatten, gödning, jord och storlek på kruka.

Norr och Väst

Har du ett eller fler rum där fönstren vetter mot norr eller västerut, har du antingen ingen direkt sol alls eller kvällssolens strålar genom rutan. I de här rummen trivs blommor som vill ha det lagom ljust, som garderobsblomman eller svärmors tunga. Tumregeln är att blommor med lite rejälare, gröna blad klarar av att stå lite mer mörkt. En del typer av Palettblad kan stå utan solljus. Dock blir de inte lika färgglada i bladen eftersom det är solljuset som ger dem dess färg.

Söder och Öster

Om du istället har fönster där solen steker hela dagen eller får in morgonsolens första strålar, vetter fönstren åt söder eller öster. Här trivs blommor som behöver mycket sol och de som tål mer värme. Genom glaset blir den varma solen nämligen ännu varmare. Här kan du sätta dina orkidéer, pelargonier, kaktusar och andra blommor som tycker om solen. Tomatplantor och chiliplantor är två andra vackra växter som tycker om södersolen.

Blommor för dig med mindre gröna fingrar

Faktum är att du kan ha ett hem med vackra växter utan att vara en expert på blomster. Det finns många olika sorters blommor som inte kräver så mycket för att de ska frodas. En sådan blomma är orkidén. Den vill visserligen ha orkidéjord, en särskild blandning med bark. Däremot kan den bo nästan var som helst. När den blommar, blommar den dessutom länge.